Sammendrag av Victoria

Problemanalyse



Victoria av Knut Hamsun

Victoria er en kjærlighetsroman skrevet av Knut Hamsun i år 1898. Romanen handler om en forbudt kjærlighet mellom Møllers sønn Johannes, og slottsherres datter Victoria.

Romanen starter ved at Johannes i en ung alder får oppdrag av faren sin om å ro noen fra et selskap som slottsherrens holdt over til en øy. På båten var Victoria som er slottsherrens datter i en ung alder sammen med noen andre unger, der alle var fra en annen klasse enn Johannes. På øyen prøvde Johannes å fange oppmerksomheten til Victoria. Konkurransen etter hun var tøff, men utover kvelden greide Johannes å skaffe oppmerksomheten hennes.
Johannes som bærer Victoria i ung alder.
Etter noen år så reiser Johannes til byen for å studere. Der ble han en forfatter/dikter som hadde fått god anerkjennelse for sine verk. Dette fanget også oppmerksomheten til slottsherren og datteren hans Victoria. Det var blitt sommerferie og Johannes var på vei hjem for å tilbringe sommeren der. På vei hjem var Johannes i samme båt som Victoria. Johannes prøver å hilse på Victoria, men hun overser han. Etter en stund med forvirrede tanker blir Johannes fortalt at Victoria ignorerte Johannes siden hun var forlovet med Otto. Otto var fra en rik familie.

Johannes møter Victoria likevel der de tilfeldigvis møter på hverandre i skogen. Hun smiler og virker veldig glad for at Johannes var hjemme. Senere på kvelden ror Johannes Victoria og kjæresten Otto over til byen. Ved havna oppsto det et uhell og ei jente med navn Camilla Seier var på ferden med å drukne. Johannes reddet heldigvis jenta og satt et ekstra godt inntrykk på Victoria.

Utover i boken møter Johannes Victoria i skogen og der finner man ut at Victoria har følelser for Johannes. Victoria gifter seg med Otto for å hjelpe faren, han sliter litt med økonomien og hvis hun gifter seg med Otto vil faren få en god samarbeidspartner. Selv om det ikke er det Victoria vil prøver hun å innse at det er slik det kommer til å bli.

Johannes vender tilbake til byen der han fokuserer på å bli en bedre forfatter. I samme øyeblikk feirer familien til både Otto og Victoria at de var blitt gift.

Lengre inn i boken møter Johannes og Victoria hverandre, men denne gangen i byen. De tilbringer mye av dagen i lag og snakker ut. Senere tok Victoria Johannes med hjem og innrømmer helt at hun og elsker han. De kysser selv om Victoria er i lag med Otto.
Johannes og Victoria som snakker sammen.
Johannes blir veldig glad å utnytter denne energien på å skrive flere sider til boken hans. Han bestemmer seg for å prøve å treffe Victoria dager etter og drar til huset hennes. Der fikk han vite at hun var på Theater med Otto, Johannes drar bort til teateret og venter utfor. Alle tre møttes og Johannes fikk igjen se den andre siden ved Victoria, den der hun ikke kunne vise følelser ovenfor Johannes pga. Otto og ekteskapet.

Johannes bestemmer seg for å besøke huset til Victoria selv om det kan være et dristig valg. Victoria kommer ut for å snakke og sier at forholdet mellom dem er umulig. Victoria må gifte seg med Otto slik at økonomien til faren skulle gå rundt, og hun sier at hun ikke kan bli i lag med Johannes.
Johannes publiserer romanene han har laget og er hjemme på ferie, der møter han Victoria. Man får innblikk i at Johannes prøver å unngå Victoria pga. ordene hun hadde sagt til han sist. Likevel inviterer Victoria han med på et selskap som familien skulle holde og hun sier at hun har en overraskelse til Johannes når han kommer dit. Johannes takker ja, på selskapet blir han introdusert til familien. Victoria avslører at overraskelsen Johannes fikk var Camilla Seier. Camilla er ei jente som virker veldig interessert i Johannes og Victoria prøver å få de i lag, selv om hun ikke vil. Videre i selskapet virker det som at Johannes fortsatt er irritert på Victoria siden hun ikke følger hjertet sitt, og i stedet gjør det for pengene slik at faren skulle bli rik igjen. Senere i selskapet får Johannes ros av hele selskapet før sine romaner og Otto begynner å tro at Victoria liker Johannes, der han spør henne om det er noe mellom hun og Johannes. Victoria svarer selvfølgelig nei selv om hun mener noe annet. Otto liker ikke at det muligens er noe mellom de og bestemmer seg for å gå bort til Johannes og slår han ned. Det blir mye spenning og faren blir rasende da ikke Victoria velger å gå etter Otto og i stedet blir sittende.

En dag velger Camilla Seier å besøke Johannes, de drar ut på en båt og snakker i lag. Det virker som om de har en god tone mellom dem.
Johannes som kysser Camilla Seier
I omtrent samme øyeblikk skjer den et uhell med Otto. Han har vært på jakt og når han kom hjem og skulle han ta av seg skoen, han mister hagla ned på bakken og det blir avfyrt et skudd som treffer Otto i hodet.

Senere etter ulykken møtes Johannes og Victoria i skogen. Hun forteller han hvordan hun giftet seg med Otto for å redde økonomien til faren, dette visste Johannes. Hun forteller han at det er han hun har elsket hele sitt liv. Johannes forteller hun at han er forlovet i Camilla Seier. Victoria blir knust og vender tilbake til slottet. Ikke lang tid etter reiser Victoria med moren, faren i det samme øyeblikket tenner på slottet og blir igjen inni i mens det brenner. Tiden går og Victoria begynner å bli syk, hun bor i byen nå sammen med moren.  Samtidig så begynner man å få mistanke om at Camilla Seier liker en mann som heter Richmond. Richmond er med i legasjonen i London og Camilla hadde danset med han på et ball, det virker som at Johannes ikke bryr seg om dette siden han er alt for opptatt med å slippe ut sinn neste roman som heter «Slekten». Camilla møter på Victoria og inviterer hun til et selskap der både Johannes og Richmond skal på. Hun innrømmer også til hun at hun elsker Richmond, men også Johannes, man merker at hun heller vil til Richmond siden hun går lei at det eneste Johannes gjør er å skrive. Etter noen dager snakker Johannes og Camilla i lag, hun forteller han at det er en annen hun heller ønsker å være med. Johannes tar ikke dette så tungt siden han får vite at Victoria ønsker å snakke med han på selskapet.

Når selskapet skulle starte velge Johannes å dra en annen plass, samtidig som Victoria dro på selskapet og ventet på Johannes tiltros for å være veldig syk. Når Victoria venter på Johannes merker man at hun blir lei seg, og det hjelper ikke på at venninnen Camilla forteller om hvor fantastisk det er å være forelsket med en som føler det samme.

Etter noen dager møter Johannes på en fyr som han var i samme selskap med for en god stund siden. Han forteller han at Victoria døde på et selskap for noen dager siden, det samme selskapet Johannes valgte å ikke dra på. Hun hadde danset og plutselig sa kroppen hennes stopp og sykdommen ble for mye. Johannes mottar også et brev fra fyren, brevet var direkte fra Victoria. I brevet står det om hvordan Johannes alltid var den hun elsker og hvordan hun angrer på at hun ikke viste han hvor mye hun elsket han. 




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tolkning av Markens Grøde