Den salige Arnold av Mons

En helgen er i kristen tradisjon, unntatt i de reformerte kirker, en person som levde sitt liv som en så vellykket «Kristi etterfølgelse» at kirken offisielt kunne slå fast at det ikke lenger var han eller hun som hadde levd, men Kristus som levde i ham eller henne. Det betydde at det egentlig var Kristus man æret i helgenen. Slike personer kan skrives med tittelen «Sankt» (hellig) foran fornavnet, mens etternavnet da gjerne sløyfes.

Den salige Arnold (Arnoldus) levde på 1100-tallet i det nåværende Belgia. Han sluttet seg på et ukjent tidspunkt til premonstratenserne (er en religiøs ordning som kalles Canons Regular og dette er prester som bor i et samfunn under en regel som er vanligvis "The Rule of St. Augustine". De blir også kalt norbertinerne etter sin grunnlegger, den hellige Norbert av Xanten (ca 1080-1134), eller Hvite kanniker etter fargen på ordensdrakten. Han ble abbed for ordenens kloster i Mons i grevskapet Hainaut/Henegouwen, nå provinsen Hainaut i regionen Vallonia i Belgia.

Arnold gjorde store fortjenester for ordenen og bidro mye til at ordensgrunnleggeren Norbert ble valgt til erkebiskop av Magdeburg. Bucelin regner ham blant de ærverdige. Hans minnedag er 6. august.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sammendrag av Victoria

Tolkning av Markens Grøde